hádzaná: Briti idú učiť národ, že "handball" nie je len "ruka" vo futbale

24.07.2012 Celý región

Bratislava 21. júla (TASR) - Jedenástu spoločnú olympijskú kapitolu otvoria na Hrách XXX. olympiády hádzanárky a hádzanári. Z kolektívneho športu, ktorý sa v programe po rozpačitej mužskej ouvertúre v roku 1936 v Berlíne ustálil pod piatimi kruhmi až od OH 1972 v Mníchove, zrejme na ostrovoch davy šalieť nebudú, no fanúšikovia bezpochyby uvidia rivalitami vyšperkované súboje už v skupinách.

Hádzaná na ostrovoch naozaj nemá takmer žiadnu masovú tradíciu a mnohí domáci sa domnievajú, že "handball" okrem výkriku na futbalovom zápase, keď hráč zahrá rukou, nič iné v športovej terminológii neznamená. "Pomaly začíname získavať pozornosť verejnosti i médií," neznela veľmi presvedčivo veta výkonného riaditeľa Britskej hádzanárskej asociácie (BHA) Paula Goodwina z konca roku 2011. Projekt "oživenia britskej hádzanej" bol podobný tomu čínskemu pred Pekingom, s tým rozdielom, že Číňania sa snažili o tvorbu tímu z "vlastných zdrojov".

Polemiku tak znovu vyvolal štart domácich reprezentácií "nasilu", ktoré sa kvalitatívne môžu len ťažko porovnávať so svetovou elitou. Britský mužský tím bol od 1984 rozpustený a znovu sa "ukoval" pre medzinárodné zápasy až v roku 2008. To isté platilo aj pre ženy - tie však na rozdiel od kolegov už majú za sebou aj výsledkové úspechy. Pomerne výrazne šokovali v 2010 výhrou nad Slovenkami v kvalifikácii a v minulom roku znovu prekvapili odborníkov na novembrovom olympijskom testovacom turnaji, keď zdolali šampiónky Afriky a 8. tím z MS 2011 z Angoly. "Pred štyrmi rokmi sme nemali národný tím a teraz sme zdolali šampiónky Afriky. Neuveriteľné. Mojim hráčkam trvalo 40 minút, kým sa z palubovky cez mixzónu dostali do šatne," nadchýnal sa tréner žien Jesper Holmris. Pred formovaním reprezentácií prebiehali "výberové konania" na hádzanárov, keď BHA od roku 2005 vyzývala športovcov z iných odvetví, aby "sa dali" na hádzanú, pričom paralelne hľadala po svete už etablovaných hádzanárov s britskými koreňmi. Priezviská v nomináciách ako Larsson, Prieto, van der Weelová, či Heglundová napovedajú, že to nebolo úplne márne...

Modus turnaja sa nezmenil, v dvoch skupinách po šesť odohrá prvú fázu každý s každým a prvé štyri tímy postúpia do štvrťfinále. Od tohto bodu je to už zaužívaná a osvedčená vyraďovačka. Prvá fáza turnaja priniesla asymetrické rozdelenie síl, a to v oboch vetvách. "Béčko" je tak pri mužoch, ako pri ženách nabúchanejšie, a to preto, lebo do "áčka" sa zhodne dostali zástupca Ameriky, Afriky, plus Briti.

Okruh mužských favoritov tvoria úradujúci majstri Európy Dáni, tradične Chorváti a Španieli, prekvapiť môžu na ME doma strieborní Srbi i Islanďania, obhajujúci fantastické striebro spred štyroch rokov. Osobitnou kapitolou budú "starčekovia" z Francúzska - z pätnástich nominovaných hráčov má 8 nad 30 rokov, z nich piati 35 a viac. Zlatá generácia Claudea Onestu - bratia Gilleovci, Fernandez, Omeyer, Dinart či Narcisse spolu s Krabatičom - "zostrojila" titul majstrov sveta na posledných dvoch šampionátoch ako i pekinské zlato, no absolútne prepadla 11. miestom na tohtoročných ME a toto nasrdenie ich bude hnať za úspechom na poslednom spoločnom turnaji. Po čiernohorských vodných pólistoch sa môžu stať národnými hrdinkami aj hádzanárky. Kostru tímu tvoria hráčky z tímu víťaza Ligy majstrov Budučnosti Podgorica a kolektívna súdržnosť i zohratosť môžu byť v Londýne rozhodujúcim faktorom. Silná bude ruská "zborná" s plejádou medzinárodne ostrieľaných hráčok, adeptkami na zlato sú samozrejme obhajkyne z Nórska, Dánky i Francúzky. Nevyspytateľné Kórejčanky, hájiace bronz, ktorých exotický štýl je pre Európanky ťažko čitateľný, budú znovu "čiernym koňom".

Zápolenia v skupinách sa rozbehnú deň po otváracom ceremoniáli ženským stretnutím Rusko - Angola, finálový duel u žien je na programe v sobotu 11. augusta a mužský zápas o zlato bude o deň neskôr, zhodne v Basketball Arene. Zápasy sa uskutočnia, končiac ženskými štvrťfinále, aj v menšej hale Copper Box.

Zloženie skupín olympijského turnaja:

muži:

A-skupina: Francúzsko, Švédsko, Island, Veľká Británia, Argentína, Tunisko

B-skupina: Španielsko, Chorvátsko, Maďarsko, Srbsko, Dánsko, Kórejská republika

ženy:

A-skupina: Čierna Hora, Rusko, Chorvátsko, Veľká Británia, Brazília, Angola

B-skupina: Nórsko, Španielsko, Dánsko, Francúzsko, Švédsko, Kórejská republika
 

Vyberte región